Rugklachten

Oefentherapie Cesar / Rugklachten

Dagelijkse activiteiten zoals bukken, tillen, zitten, staan en lopen doen we automatisch. Maar wat nu als er hierbij pijnklachten ontstaan? Dit kan erin schieten of juist langzaam beginnen te zeuren. Rugklachten keren vaak meerdere keren terug, de oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.

Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een:

  • hernia
  • vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
  • verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis)
  • ingezakte wervel(s) ten gevolge van osteoporose
  • verandering in de wervels ten gevolge van artrose
  • chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew of Scheuermann

De overige mensen (90-95%) hebben geen duidelijke oorzaak van de klachten. Wel staat er vast dat houding, onjuist gebruik van de rug, spanning, slechte conditie en overbelasting een grote rol spelen bij het ontstaan en onderhouden van rugklachten.

Maar wat gebeurt er nu precies als u rugklachten heeft? U heeft pijn en over het algemeen gaan mensen dan minder bewegen. De spieren raken gespannen en u wordt stijf. Door de spanning en de pijn kan uw concentratie, nachtrust en stemming kwalitatief verminderen.

De balans tussen spieren, botten en gewrichten is aangedaan. Daardoor belandt u in een vicieuze cirkel waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.

De oefentherapeut kan helpen zo’n situatie te doorbreken of voorkomen.

Back to Top