Incontinentie en verzakking

Oefentherapie Cesar / Incontinentie en verzakking

Incontinentie voor urine

Incontinentie voor urine betekent dat er sprake is van onbeheersbaar en ongewild urineverlies. Dit komt zowel bij mannen al bij vrouwen voor. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van incontinentie. Bijvoorbeeld: stress- en urge-incontinentie en na prostaatoperatie.
Wij werken met u aan bekkenbodemtraining, geven u advies over toilethouding, toiletgang en eventueel gebruik van incontinentiemateriaal.

Incontinentie voor ontlasting en obstipatie

Incontinentie voor ontlasting betekent dat er sprake is van het niet kunnen ophouden van ontlasting. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Dit kan zich voordoen bij de ziekte van Crohn, PDS (prikkelbare darm syndroom), Colitis Ulcerosa of wanneer de kringspieren door een bevalling zijn beschadigd. Wij werken met u aan een goede ontlastingshouding, het verbeteren van het gevoel en de kracht van de bekkenbodem en eet-, leef- en bewegingsadvies.

Obstipatie is de medische term voor verstopping. U kunt hierbij niet zo vaak naar het toilet dan normaal of de stoelgang verloopt moeilijker dan normaal. Dit kan diverse redenen hebben. Soms kan het ingewikkeld zijn om precies aan te geven wat de reden is. Volgende oorzaken komen veel voor:

  • Te weinig vezels in de voeding: groenten, fruit, granen.
  • Niet genoeg drinken.
  • Gebrek aan privacy bij het toiletbezoek.
  • Een zittend bestaan.
  • Veranderingen ten aanzien van de routine of andere voeding: nieuwe baan, vakantie.
  • Bijwerkingen van medicijnen.
  • Stress en angst.
  • Het niet naar het toilet gaan terwijl de behoefte er wel is.

Prolaps (verzakking)

Prolaps is een ander woord voor verzakking van baarmoeder, blaas of darmen. Oorzaak van een verzakking is vaak een verslapping van de bekkenbodemspieren.
Wij helpen u met het bewust worden en versterken van de bekkenbodemspieren en geven advies over mictie (plassen) en defecatie (ontlasting). Tevens leren wij u hoe u deze spieren kunt integreren in het dagelijks leven.

Back to Top